Palące się polano

Palące się polano

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dag
  • sól

    1 płaska łyżka
  • cukier

    35 dag
  • jaja

    7 sztuk
  • masło

    20 dag
  • marmolada

    1 słoik
  • woda

    1 litr
  • cukier

    45 dag
  • rum

    5 łyżek
  • drożdże

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 15 dag mąki, drożdży rozpuszczonych w łyżce mleka, 1/2 szklanki wody wyrabiamy małą kulkę. Wsypujemy resztę mąki, sól, cukier, jaja.Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. W trakcie wyrabiania można dodawać trochę zimnej wody, aby było dostatecznie miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy stopniowo roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż odchodzi od ręki. pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy tłuszczem formę, wypełniamy do połowy wysokości ciastem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 200 stopni C. W celu przygotowania syropu zagotujemy wodę z cukrem, a gdy ostygnie dodajemy rum. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nasączamy je syropem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie pokrywamy marmoladą. Aby podać ciasto zapalone, oblewamy je zagotowanym rumem lub ciepłym spirytusem, dekorujemy owocami w cukrze i zapalone wnosimy na stół.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

19.08.2011 16:17
bardzo kreatywne

iwona332

03.06.2011 10:05
super

Krzysztof42

01.06.2011 15:15
a mnie pali pragnienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat