Sernik z zieloną herbatą

Sernik z zieloną herbatą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser na serniki 2-3 razy mielony

    1 kg
  • skondensowane słodzone mleko

    1,5 puszki
  • żółtka jaj

    3 szt
  • białka jaj

    2 szt
  • czekolada deserowa

    10 dag
  • gorzka czekolada

    10 dag
  • biała czekolada

    10 dag
  • masło miękkie

    1 kostka
  • cukier puder

    8 - 10 łyżek
  • jaja

    4-5 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • herbata zielona

    5 - 6 łyżeczek
  • woda

    4 (gorąca)
  • orzechy laskowe

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzać do 165 stopni C.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić z czekoladą i lekko masę przestudzić.
Przestudzoną masę miksować z cukrem, jajami, cukrem z wanilią, przesianą z proszkiem mąką i mielonymi orzechami niezbyt długo, tylko tyle, by składniki się połączyły.
Odłożyć około 13-15 łyżek masy, a pozostałą masę wyłożyć do przygotowanej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszki o wymiarach 27 x 42 cm.
Wstawić do piekarnika i zapiekać około 12 - 15 minut do lekkiego zezłocenia się ciasta.
Mieloną herbatę - Matcha - zalać gorącą wodą i wymieszać na gładką jednolita masę.
Ser przełożyć do misy miksera, lub malaksera, miksować go około 3 - 4 minuty, a następnie dodawać do niego partiami - po 1 łyżce skondensowane mleko, gdy skończy nam się już mleko dodać rozrobioną herbatę.
Następnie dodawać po jednym - żółtka i całe jaja aż do całkowitego się ich wchłonięcia w masę serową.
Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej pozostawioną surową masę ciasta.
Jeśli masa serowa jest trochę rzadka, to pozostawione ciasto nakładamy na nią łyżeczką i wykałaczką lub widelcem robimy na powierzchni fale.
Wierzch blaszki nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 15 - 18 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 10 - 15 minut.
Sernik wyjmujemy blaszki całkiem wystudzony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

24.05.2011 16:04
no i herbatą można sernik popić

ZEWA

24.04.2011 19:14
pomysłowe

IZABELA29

29.11.2010 07:03
coś nowego

SmacznaPyza

12.09.2010 12:24
muszę wreszcie kupić tę herbatę w wypróbować

buksiak12

22.08.2010 18:36
super przepis

Dorota71

22.08.2010 18:08
zapewne pychotka

Emilia22

22.08.2010 17:47
pewnie niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat