Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z zieloną herbatą
Następnego dnia dodać mąkę, herbatę matcha i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !).
Rozwałkowane placki ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut w nagrzanym piekarniku (uważać, żeby nie przypiec za bardzo).
½ litra dobrej śmietany ubić, dodać do smaku cukier i cukier waniliowy. Do śmietany (lub jej części) można dodać herbatę matcha. Przekładać po 4 placki. Można po wierzchu posypać wiórkami startej czekolady.
Z porcji wychodzi 16 placków (tortownica średniej wielkości lub blacha prostokątna o zbliżonej powierzchni). Jak ktoś mniej cierpliwy, może zrobić 8 placków z połowy porcji.
Nadmiar nie zużytych placków można zawinąć w papier i przechowywać w suchym miejscu. Jak przyjdzie ochota na śmietanowca, ubić smietanę i przełożyć.
Do spożycia ciasto najlepsze na drugi dzień.