Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pieczeń.
* 25-30 dag boczku wędzonego
* 1/3 szklanki płatków owsianych
* 1/4 szklanki wody
* 3 łyżki sosu sojowego
* 1/2 łyżki octu balsamicznego
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 4 jajka
* 3/4 szklanki bułki tartej
* 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
* 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku
* 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
* 1 płaska łyżka soli
* 1/2 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
Cebule i czosnek posiekać, wsypać do miseczki z płatkami owsianymi, zalać 1/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny, wymieszać i odstawić na kilka minut, co jakiś czas zamieszać.
Mięsa mielone połączyć z jajkami, masą cebulową, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać (jeśli mięso jest maziste dosypać trochę więcej bułki tartej-ale nie za dużo, by pieczeń nie była sucha).
Formę keksówkę wysmarować margaryną lub smalcem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę mięsną.
Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i pionowo powciskać w pieczeń, wyrównać wierzch.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
Można upiec dzień wcześniej i odgrzać, lepiej się wtedy kroi.