Przepis i sposób przygotowania na: placek z dziurami
6 jaj
25 dkg cukru
6 dkg mąki pszennej
6 dkg mąki ziemniaczanej
4 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zrobić jak biszkopt i upiec.
PLACEK Z BIAŁEK:
7 białek
30 dkg cukru-pudru
7 dkg mąki ziemniaczanej
6 dkg mąki pszennej
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dać mąkę i ocet – upiec.
W placku z białek wykroić kieliszkiem dziury. Placek ciemny przekroić, na jedną część nałożyć masę kremową, na to placek z dziurami. W dziury nałożyć na przemian dwa kolory galaretki. Na to pozostałą część masy kremowej i drugi ciemny placek. Polać polewą.
( galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody.
MASA:
2 kostki masła
1 ½ szkl. cukru
7 żółtek
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe 0,5 litra
Zagotować 2 ½ szkl.mleka z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym mlekiem i wymieszać z budyniem. Zagotować. Gdy wystygnie, dodać do utartego masła. Do masy można dodać alkohol ( advocat ).