Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka Ewy.
* 25 dag łuskanego grochu
* 30 dag wędzonego boczku
* 3 marchewki
* 2 małe pietruszki
* kawałek selera
* liść pora
* garść suszonego lubczyku
* 3 listki suszonego liścia selera
* 1 kostka mięsna
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 6-7 ziemniaków
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 czubata łyżka majeranku
* 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
* sól, pieprz
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch, zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk, wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.