Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłka zawijane w ciasto

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
1 kg
mąka
4 szklanki
masło
1 paczka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier puder
1 łyżka
cukier waniliowy
2 łyżeczki
Sklep Prymat
kwaśna śmietana
1 szklanka
drożdże
2 dkg
mleko
1/2 szklanki
jajko
3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zawijane w ciasto

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, maczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Drożdże namoczyć w mleku, jak podrosną dodać do mąki wsypanej do miski, wymieszać, odstawić zeby podrosło. Dodac 2 jajka, śmietanę, rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Podsypać mąkę na stolnicę, ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty, w każdy włożyć ćwiartkę jabłka, zalepić ciasto, obtoczyć w jajku i cukrze. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180 stopni), az będą rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 25.06.2011 21:16
fajny pomysł
RenataZ-et 02.11.2010 08:11
Pyszne ciacha dla każdego łasucha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak