Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 szt
  • papryka

    2 szt
  • dymka

    1 pęczek
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • sok z cytryny

    z 1 szt
  • utarty ser gouda

    2 łyżki
  • bakłażan

  • oregano

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut.
Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów.
Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku.
Usmażyć na gorącej oliwie.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać solą i suszonym oregano, skropić pozostałą oliwą.
Sos:
Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos.
Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

29.02.2012 11:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat