Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki nadziewane czekoladą
Z mąki, masła, 5dkg cukru i jednego żółtka zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 4mm i wykładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Ciasto na dnie foremek obkładamy folią aluminiową i nakłuwamy widelcem.
3.
Pieczemy w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasta folię usuwamy, a babeczki kolejno wyjmujemy z foremek.
4.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym oraz czekoladą. Pozostałe żółtka ucieramy z 75g cukru pudru, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko.
5.
Garnek z kremem stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż zgęstnieje.
6.
Zimnym kremem wkładamy do rożka cukierniczego z końcówką dekoracyjną i za jego pomocą napełniamy babeczki.