Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy
Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy
w niedużej ilości wody.
Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.
Usuwamy zioła.
W pozostałym wywarze moczymy bułki.
Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.
Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.