Przepis i sposób przygotowania na: Małe pizze z białym oscypkiem, pomidorami i bazylią
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką cukru i wlałam do nich ciepłą wodę, odstawiłam na 10 min.. Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki soli, roztarłam ją palcami z zimnym masłem, łyżką oliwy i żółtkiem, dosypałam troszeczkę ziół prowansalskich. Wlałam spienione drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min.. Podzieliłam je na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na nieduży placek.
Każdy placuszek posmarowałam cienko oliwą. Ułożyłam po kilka plasterków oscypka, na to kawałki pomidorów poprzekładane całymi listkami bazylii. Całość oprószyłam przyprawą \"suszone pomidory z czosnkiem\".
Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C
Przed podaniem każdą pizze ozdobiłam świeżymi liśćmi bazylii.