Ciasto pijana śliwka

Ciasto pijana śliwka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka kopiasta
  • kakao

    2 łyżki
  • Masa budyniowa:

  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • mleko

    0,5 l
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 szt
  • masło

    25 dkg
  • śliwki suszone

    40 dkg
  • czekolada gorzka

    2 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • masło

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z 3/4 szklanki wody i 2 łyżek cukru do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12h).
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i upiec w temp. 160 st 30 min.
Krem budyniowy:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem .
Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie poukładać jedną przy drugiej śliwkę i wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (102)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

piotrektort

04.09.2017 11:08
pijana wiśnie jadłem w http://www.cukiernie-torty-ciasta.pl pycha...

Justyna Jussstiii

03.05.2017 21:59
super pomysł

as28

03.05.2017 15:23
jeszcze takiego nie jadłam , super przepis

Jolanta40

17.04.2017 16:55
smakowite ciacho :)

cookingangelika

15.02.2017 10:56
ciekawy pomysł na cisto

Laila2786

11.02.2017 15:17
jakie boskie, uwielbiam takie

Bożena Matuszczyk

24.01.2017 10:08
Smakowite i kuszące ;)

marta1371

08.01.2017 14:27
Pyszne ciasto, warte wypróbowania

Konczi

03.01.2017 22:49
pysznie :)

Jolanta40

13.12.2016 20:05
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat