Przepis i sposób przygotowania na: knedle ryżowe ze śliwkami
Ryż ugotuj w osłodzonym mleku (dodaj 3-4 łyżeczki cukru, lub nieco więcej, według uznania). Następnie ryż starannie odcedź i odczekaj, aż zupełnie przestygnie.
Weź 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij. Żółtkami zaciągnij przestudzony ryż. Następnie dodaj do niego pianę z białek. Na koniec do ryżu z jajkami dodaj mąkę i ostrożnie wyrób, aby ciasto pozostało puszyste.
Z przygotowanego ciasta formuj następnie małe knedle, do środka wkładając małą, wypestkowaną śliwkę. Knedle powinny być okrągłe, a śliwki zupełnie pokryte ciastem.
Dwa pozostałe jajka roztrzep widelcem na talerzu. Na drugi talerz wsyp tartą bułkę. Każdy ulepiony knedel obtaczaj najpierw w roztrzepanym jajku, następnie panieruj w bułce tartej, po czym smaż na gorącym oleju. Ryżowe knedle ze śliwkami możesz podawać ze śmietaną, posypane cukrem.