Przepis i sposób przygotowania na: placek królewski
-30 dag mąki
-15 dag margaryny
-1 łyżka smietany
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki miodu
-1 łzeczka sody oczyszczonej
sposób wykonania: z podanych składników zagniesc ciasto,podzielic na pół i upiec dwa placki.
biszkopt:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki maki zwykłej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
sposob wykonania;białka oddzielic od żółtek,białka ubic na piane dodac cukier, żółtka, delikatnie wymieszac z mąką, upiec.
krem:
-0,75 litra mleka
-3 łyżki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki zwykłej
-1 kostka margaryny
sposob wykonania:odlac troche mleka do rozrobienia z maka, reszte zagotowac z margaryna, cukrem, cukrem waniliowym. do gotujacego sie mleka wlac mleko z mąką, ugotowac krem, goracym kremem przelozyc ostudzone placki,w nastepujacej kolejnosc: kruche ciasto-krem-biszkopt-krem-kruche ciasto.polac polewa czekoladowa. smacznego:)