Kolorowy sernik

Kolorowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    1/2 kg CIASTO:
  • kostka margaryny

    1
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • szklanaka cukru

    1
  • łyzki kakao

    3
  • łyzki kwaśniej śmietany.

    3
  • jajek

    5 MASA SEROWA:
  • łyżki mąki ziemniaczanej

    1,5-2
  • sera (nie kwaśnego)

    1 kg
  • szklanki cukru

    2
  • margaryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, podzielić na połowe, zamrozić (w zamrażalniku). Ser przekręcić przez maszynkę. Ucierać w makutrze lub mikserem margarynę, dodać cukier, żółtka i ucierac dalej. Stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i wymieszać. Do wysmarowanyj tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy zetrzeć na jarzynowej tarce połowe zamrożonego ciasta, na utarte ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch utrzeć drugą część ciasta. Piec na średnim ogniu ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Sernik jest bardzo efektowny: wygląda jak tort, na spodzie i z wierzchu czekoladowy, w środku jasny.


GORĄCO POLECAM:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

05.06.2012 13:26
fajny

Krzysztof42

24.02.2011 15:45
kolorowy zawrót głowy

Anna210

26.11.2010 16:37
super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat