Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane pieczarkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
10
cebula
500 g
olej
150 ml
pieczarki
800 g
masło
200 g
mąka
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki, pamietajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej wiecęj tej samej wielkości, a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby mozna je było łatwiej postawić. Wydrążamy pozostawiając ścianki grubości 8-9mm. Wrzucamy ziemniaki wraz z odciętymi \"pokrywkami\" do wrzątku na 5 minut. Po upływie czasu wyjmujemy je i osączamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy pokrojone pieczarki, połowę masła i przyprawy; sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, przed końcem duszenia dodajemy mąkę. Resztę masła topimy w osobnym rondelku i smarujemy nim każdego ziemniaka i jego \"pokrywkę\". Napełniami ziemniaki farszem i ustawiamy je w brytfance. Przykrywamy \"pokrywkami\". Pieczemy ok. godzinę w temp 180 stopni C. W trakcie pieczenia polewamy ziemniaki masłem, wtedy nabiorą złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak