Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w staropolskiej marynacie
Zioła mieszamy ze soba w miseczce, dodajemy pokruszone liscie laurowe i porwany na kawałki rozmaryn. Cebule kroimy w ósemki, czosnek (3 zabki) i marchew na talarki. Żeberka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na dno miski kaldziemy warstwe warzyw i posypujemy czescią mieszanki ziół. na to kałdzuymy zeberka. Obkąłdamy reszta warzw i posypujemy zioąłmi. Zalewmywszystko piwem. przyryc flia spozywcz i do lówdki na min 12h.
Robimy smarowidło. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszmy z 1/2 szkl piwa, olejem i solą. Wyjmujemy zeberka z maryanty, wycieramy, smarujemy naszym smarowidłem i układamy w naczyniu zarodpornym z przykryciem. Wstawiamy do piekarnika do 180st. na ok 2h. W trakcie kilka razy odwracamy i smarujemy \"smarowidłem\".
W ten sam sposob mozna zrobic golonkę.