Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z rozmarynem
Drozdze swieze lub suszone wloz do malej miseczki,dodaj cukier i polowe cieplej wody,i troche maki.Wymieszaj tak aby drozdze sie rozpuscily.Odstaw na bok na 10 minut,od czasu do czasu mieszaj,do powstania konsystencji kremu.Poczekaj az wyrosnie.W duzej misce wymieszaj make z oliwa pozostala z rozmarynu,sola i drozdzami(drodze przeloz z malej miseczki drewniana lyzka),dolej pozostala wode.Najlepiej mieszac rekami,az powstanie kula,i odstaw do wyrosniecia.Wyplucz rodzynki,odsacz i osusz papierowym recznikiem.Kiedy ciasto wyrosnie przeloz je na stolnice,wczesniej posypana maka.Dodaj rodzynki i pozostale pol lyzeczki rozmarynu.Nie przestawaj wygniatac.Podziel ciasto na 6-8 porcji,polewaj pozostala oliwa i z kazdej uformuj owalne buleczki.Przeloz je na blache wysmarowana tluszczem i posypana maka.Zabkowanym nozem natnij wierzch pod katem(gleboko do 1 cm).Przykryj sciereczka i poczekaj az wyrosna.Piekarnik nagrzej do 200ºC i piecz okolo 30 minut,az beda zlociste.