Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Zagnieść ciasto. Jak ciasto będzie gotowe- ma być jednolite, i odchodzić od ręki, to 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a resztę ciasta rozłożyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Ponakłuwac ciasto widelcem- dzięki temu nie będzie się \"wybrzuszało\" poczas pieczenia.
Zapiec w 180 stopniach na złoty kolor.
W międzyczasie zrobić masę jabłkową.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej buraczanej tarce. Usmażyć z dodatkiem cukru i cynamonu. Jak jabłka są słodkie to dać mniej cukru, jak kwaśne to więcej. Smażyć aż jabłka będą miały piękny \"szarlotkowy\" kolor i aż odparuje większość powstałego podczas smażenia soku.
Masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto.
Ubić pianę z 2 białek z dodatkiem szczypty soli, rozłożyć na jabłkach.
Wyjać z lodówki ciasto i zetrzeć je na grubej buraczanej tarce bezpośrednio na pianę z białek rozóżonej na cieście.
Całość zapiekać w 180 stopniach, aż wierzch będzie miał piękny złoty kolor.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Znakomicie smakuje na gorąco z zimnymi lodami waniliowymi, ale dobra jest też po ostygnięciu.