Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kurczakiem
Sos:
2 czubate łyżki dobrego przecieru pomidorowego,
4 łyżki pikantnego keczupu,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz Prymat,
oregano Prymat, bazylia Prymat.
Obłożenie:
2 spore filety z kurczaka
10 plasterków salami,
5 dag szynki w plasterkach zwykłych,
1 średnia cebula,
3 papryczki chili (ew. 1 mała papryka słodka),
garść albo i dwie zielonych oliwek,
25 dag ostrego żółtego sera,
olej, oliwa, margaryna.
Na sos wymieszać ze sobą przecier i keczup. Wcisnąć czosnek, dodać sporo soli - tak z pół łyżeczki, bo ciasto nie jest słone..., sporo pieprzu i roztarte w palcach zioła. Jeszcze raz wymieszać. Czasem jak mam to dodaję mieszanki włoskich ziół.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na rumiano. Doprawić na samym końcu solą i pieprzem. Cebulę pokroić na cieniutkie plasterki, chili na centymetrowe kawałki (paprykę w cienkie paseczki). Szynkę pokroić w paski, salami na półplasterki.
Dużą blachę, taką płaską z piekarnika... posmarować margaryną. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na sam środek i delikatnie rękami rozgnieść ciasto na całą niemalże blachę formując okrągłą pizzę. Dużą i cienką. Wystarczy ciasta. Ciasto posmarować oliwą, rozłożyć na nim sos pozostawiając wolny, ok. 1 cm brzeg.
Na sosie rozłożyć szynkę i salami, posypać kurczakiem, papryką i oliwkami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika na 13 minut. Posypać pizzę startym na grubej tarce serem. Wsadzić jeszcze na 2 minuty do gorącego pieca, aby ser mógł się rozpuścić.
Wyjąć, pokroić na 8 części, wyłożyć na bardzo duży i płaski talerz.