Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki.
2 Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.
3 dodać Kasia, ubić na jednolitą masę, dodać 2 ½ szklanki mąki, wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za wolne, dodać pozostałą mąkę.
4 Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej Kasia, odwrócić, wierzch będzie również pokryty Kasia, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
5 Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wygniatać przez 5 minut.
6 Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować [1/2 cm grubości] pokroić n a kwadraty o boku 10 cm Kłaść po czubatej łyżce dżemu lub kawałki owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
7 Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Temperatura piekarnika: 190oC
Czas pieczenia: 25minut.