Przepis i sposób przygotowania na: Kołacze
mąka 4 szklanki
drożdże 1 opakowanie
cukier 1/2 szklanki
sól
mleko 2 szklanki
jajka 2 szt
masło 3 łyżki
Masa:
ser biały 1 kg
jajka 2 szt
żółtka 2 szt
masło 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 3 łyżki
Ciasto zagniatamy, wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
Ser mielimy i łączymy z roztopionym masłem, kaszą manną. Jaja ubijamy z oba cukrami i dodajemy do masy serowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy placuszki, w środek dajemy masę serowa i zamykamy.
Można posmarować rozkłóconym białkiem.
Pieczemy w temp 200 stopni ok. 20-30 min