Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie Eli z mięsem
Farsz:
30 dkg mięsa gotowanego
30 dkg pieczarek
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
olej
sól
pieprz
kawałek czerwonej papryki
kilka listków natki pietruszki
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią.
Mięso,obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Pieczarki pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,wrzucić pieczarki,cebulę,dodać sól,pieprz do smaku,smażyć aż odparuje sok i ostudzić.Do masy mięsnej dodać pieczarki i wymieszać.Zimne ptysie przekroić,dolną część nadziać mięsem,przystroić papryka,natką i przykryć górną częścią.Smacznego!