Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki na parze Man Tou
3,5 szkl. mąki,
2 dag drożdży,
1,5 szkl. ciepłej wody,
szczypta cukru,
1/2 łyżeczki soli.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, rozczynem i 1 szklanką wody. Zagnieść ciasto dodając stopniowo resztę wody. Może się okazać, że nie wejdzie nam cała jej ilość. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 7-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2,5-3 cm. Szklanką wyciąć krążki i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Na jakieś 15-20 minut.
W garnku zagotować wodę, wlewając jej do ok. 1/3 wysokości. W bambusowym sitku do gotowania na parze umieścić kilka bułeczek i ułożyć na garnku. Gotować 10-15 minut.
Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.
A tak nawiasem mówiąc... świetnie pasują do polskiego mięsiwa, chociaż rzeczywiście z dużą ilością sosu. I do grzybów w śmietanie.