Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżąca woda i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki przełożyć na stolnice, podzielić na 4 części. Wyjąć jedna część ziemniaczanej masy, na jej miejsce wsypać taka sama ilość maki ziemniaczanej, dodać szczyptę soli, dołożyć pozostałą część ziemniaków i wyrobić jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej wyrabiać płaskie kolka i robić w nich charakterystyczna dziurkę, w której będzie się gromadził dowolny sosik:). Kluski wrzucać na wrzącą wodę, z odrobina oleju. Gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnie. Obrane pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki, podobnie zrobić z cebulka. Oba składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po paru minutach podlać bulionem z kostki i dusić przez ok.40 minut na niewielkim ogniu. Na koniec wymieszać odrobinę maki z niewielka ilością wody tak, żeby nie było grudek. Wlać całość do garnka z pieczarkami, zamieszać i chwile pogotować. Na koniec posypać majerankiem lub dowolnymi ziołami.