mielone inaczej w sosie grzybowo-smietanowym

mielone inaczej w sosie grzybowo-smietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • cebula biała

    1 szt.
  • grzyby leśne

    50 dag
  • sól

  • przyrpawa do mięsa mielonego

    2 łyżki
  • Kucharek - uniwersalna

    1 łyżeczka
  • śmietana do gotowania

    1 szkl.
  • bułka tarta

    8 łyżek
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Mięso przełożyć do miseczki.
2.Cebulę drobno posiekać, połowę grzybów ( najlepiej podgrzybków) drobno pokroić
3.Do mięsa dodać grzyby, cebulę, kucharka, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz, jajko oraz 2-3 łyżki bułki tartej
4.Wyrobić ciasto na gładką masę i formować z niej płaskie kotleciki, które należy lekko obtoczyć bułką tartą.
5.Piec kotleciki na złoty kolor na maśle
6.Wyjąc kotleciki i umieścić na serwetkach do odsączenia.
7.Na pozostałym tłuszczu podsmażyć resztę grzybów ( można do dodać kilka sitarzy, jeśli są suche i nie puszczą zbyt dużo śluzu)
8.Kiedy grzyby zmiękną, dodać do nich śmietanę oraz szczyptę soli do smaku.
9.Na sosie ułożyć kotleciki i dusić 8 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

02.05.2012 20:15
Aż ślinka cieknie.

Małgorzata106

13.08.2011 20:42
musi być pyszne

Henryka2

26.01.2011 23:47
Ciekawy pomysł!

romanrafal

06.01.2011 15:33
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat