Drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w cieple. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać drożdże, pokrojone masło i 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut, żeby wyrosło. Rodzynki opłukać gorącą wodą, wyłożyć do miseczki i zalać rumem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 4 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i rodzynki z rumem, dusić około 5 minut, pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć nadzienie i zagiąć rogi do środka, ułożyć na natłuszczonej blaszce i poczekać 10 minut. Posmarować mlekiem i wstawić na 20 minut do piekarnika.