Szpecle czyli Spaetzle

Szpecle czyli Spaetzle

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    250 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To takie kluski węgierskie, zamiast ziemniaków, czy ryżu, pyszne.

Wymieszać mąkę z jajkami i solą, najlepiej mikserem, dolewając wolno wody, aż ciasto będzie gładkie, a nie za twarde.

Zagotować wodę z solą i łyżką oleju.

Uformować długie wałki i posiekać jak kopytka.

Wrzucić na wodę i od wypłynięcia jakieś 5 minut. Najlepiej wyłowić jedno i sprawdzić czy się ugotowało.

Ja lubię z pieprzem i podsmażonym boczkiem jak na zdjęciu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

12.10.2011 23:22
ciekawe.

Anna210

31.12.2010 09:16
super przepis :)

Lulus20

10.12.2010 00:59
pycha :)

anja3107

19.09.2010 14:30
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat