Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z tuńczykiem
Przygotować rondel, wlać do niego szklankę wody i 100gram masła. Składniki zagotować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i cukier, następnie powoli dodać je do wody i masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy delikatnie, aż powstanie jednolita masa, odstawiamy na chwilę by ostygła. Następnie dodajemy cztery jajka i znowu razem ucieramy- masa na ptysie jest już gotowa. Teraz przekładamy ją do szprycy cukierniczej, smarujemy blachę tłuszczem i wyciskamy średniej wielkości kółeczka. Nagrzewamy (w międzyczasie) piekarnik, wstawiamy do niego na około 25-30 minut blachę. Po upieczeniu ptysie studzimy i przekrawamy na połówki.
Farsz:
Tuńczyka przekładamy z puszki do miseczki, odciskamy zalewę, by nie był zbyt mokry. Dodajemy dwie łyżeczki majonezu, oraz nieduże kawałki zielonej części pora. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na spodnią część ptysia i przykrywamy. Można udekorować zieloną pietruszką.