Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki – inne niż wszystkie
Główkę kapusty wsadzić do baniaka z wrzącą woda , lekko osoloną i gotować kapustę do miękkości, gdy będzie miękka, odcedzić i poodcinać liście od głąba kapuścianego, ułożyć liście na tacce do ostygnięcia.
1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami wody i wstawić baniaczek do piekarnika by się zaparzał.
Osobno: na patelnię dajemy wszystkie jarzyny jakie mamy- najlepiej mrożone, czyli : marchewkę, kalarepę, szparagówkę, groszek, kalafior(można dać troszkę białej kapusty) następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i dusimy ze smalcem na wolnym ogniu. Usmażone jarzyny odstawiamy do wystygnięcia.
Do zaparzonego ryżu dodajemy usmażone jarzyny, oraz kawałek drobno pokrojonej w kostkę kiełbasy, następnie troszkę vegety , maga i pieprz do smaku( musi być troszkę pikantniejsze), razem wszystko mieszamy i jeśli za mało pikantne, dodajemy któryś z tych dodatków.
Następnie tak wymieszany ryż dajemy na liście kapusty, zawijamy liściem. Na spód brytfanki dajemy dwa , trzy listki tej ugotowanej kapusty, następnie układamy ciasno gołąbki jeden obok drugiego, na wierzch gołąbków możemy położyć jeszcze dwa , trzy listki kapustki , podlać wodą i wsadzić do piekarnika. Pilnować by się nie przypaliły , gdy będą miękkie, można spożywać.