Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1 kg
margaryna
15 dkg
cukier
15 dkg
jajko
6 szt
mleko
1,5 szkl.
śliwki bez pestek
2 szkl
drożdże
5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Odrobinę ciepłego m,leka (30ml), łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże-wymieszać razem i pozostawić do wyrośnięcia (w małym rondelku albo większym kubku)
Mąkę wsypać do miski,dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę, cukier oraz jajka. Wyrobić całość na jednolitą masę . Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Opcjonalnie można do masy dodać rodzynki. Całość wyłożyć na blachę ,udekorować śliwkami i posypać kruszonką. (na kruszonkę potrzebujemy 10dkg mąki, 10dkg cukru, 5 dkg miękkiej margaryny).

Porcja na dużą blachę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.12.2010 16:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak