Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowe z kapustą w sosie pomidorowym
Wlewamy litr wody do rondelka i dodajemy kostkę rosołową, pieprz cayenne, i wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy do szklanki 1/3 wody i dodajemy mąkę i mieszany by zrobiła się zasmażka. Dolewamy do sosy na małym ogniu mieszając by nie było grudek. Wyłączyć po 2 minutach i dodać śmietanę.
Sznycle:
Siekamy bardzo drobno kapustę i pory i dajemy na patelnię z odrobiną oleju. Przyprawiamy pieprzem, kucharkiem do smaku i dolewamy sosu sojowego. Smażymy ciągle mieszając aż się przyrumieni czyli do 20 minut. Wkładamy do miski i dodajemy mięso, jajko i namoczoną w wodzie bułkę, która odciskamy z wody przy wyjmowaniu. Przyprawiamy. Robimy małe kuleczki na 2-3 cm i na wcześniej rozgrzanym oleju smażymy po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu dodać do sosu, dokładnie wymieszać by sos zakrył pulpety i pozostawić na 10 minut by się przegryzło. Podawać od razu.