Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w sosie pomidorowym
Makrele oczyszczamy i myjemy. Nacieramy solą, białym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.
Tak przygotowane ryby wstawiamy na pół godziny do lodówki.
3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.
W małym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.
5.
Wlewamy do niej sok z pomidorów i gotujemy.
6.
Sparzone pomidory, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do sosu.
7.
Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
8.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy do niego makrele i zalewamy sosem. Całość posypujemy oregano.
9.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.