,,Wypasiony,, murzynek.

,,Wypasiony,, murzynek.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 SZKLANKI MLEKA

  • margaryna(250 g)

  • 20 daktyli

  • ok 1/2 szklanki likieru sambuca

  • krem orzechowy do tortów i składniki do jego przygotowania

  • posypka do dekoracji

  • kakao

    4 łyżki
  • jajka

    4 szt.
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle bez pestek namaczamy w sambuce na ok 3 godziny.Cukier, margarynę, kakao,mleko podgrzewamy do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Kiedy masa ostygnie dodajemy wymieszane razem make, żółtka, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Miksujemy aż wszystko się połączy. Białka ubijamy na piane,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na tortownice, na gore dajemy pokrojone kawałki daktyli. Pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół i przekładamy kremem orzechowym. Górę ciasta polewamy polewa i dekorujemy(ja użyłam posypki czekoladowej Mcflurry)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jogobella23

02.05.2011 20:25
pycha

Sarenka

05.04.2011 15:47
Pożarłabym go :)

SmacznaPyza

29.01.2011 14:26
faktycznie wypasiony! musiał być przepyszny!

ZEWA

11.01.2011 13:10
wow, full wypas

Ewa104

03.11.2010 14:41
Pięknie wygląda.

ewelinapac

23.10.2010 08:40
zjadła bym tego murzynka

misia53

19.09.2010 17:59
Lubię taki wypas...

wedith1

15.09.2010 09:54
Oj wypasiony to on jest:) Kawałeczek bym zjadła:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat