Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-wiśniowy
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Każdego biszkopta naponczować.
Masa:
Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 2 części (2/5 ma być jasna 3/5 ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować.
Przełożenie tortu:
Biszkopt jasny + ½ powideł + 1/3 masy ciemnej + porozrzucane wiśnie (pół szklanki) + biszkopt ciemny + ½ powideł + ½ masy jasnej + biszkopt jasny + ½ masy jasnej + dekoracja z ciemnej masy (1/3) i wiśni
Boki posmarować 1/3 masy ciemnej i odsypać posypka
Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go do góry nogami i przyłożyć na powidła.