Kluski na parze ze śliwkami

Kluski na parze ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1kg
  • drożdże

    10 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • cukier waniliowy

  • sól

    szczypta
  • cukier

  • śliwki węgierki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami mąki, letnim mlekiem- tyle żeby dało się urobić jednolity rozczyn i łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Gdy rozczyn już podwoi swoja objętość dodać resztę mąki, 3 łyżki cukru, jajka, szczyptę soli, cukry waniliowe i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aby znów podwoił objętość). Gdy wyrośnie ubierać po trochę ciasta, wyrobić kulkę i spłaszczyć ją, rozciągając trochę. Na środek położyć 3 połówki śliwek (lub tyle ile nam się zmieści) i wsypać pół łyżeczki cukru (mniej więcej zależy jak słodkie są owoce). Do garnka wlać troszkę wody (tak, aby metalowy „kwiatek” z dziurkami- nie wiem jak fachowo to się nazywa- był nad tą wodą). Na kwiatku ułożyć 6 klusek. Parzymy ok. 15 minut pod przykryciem. Po wyjęciu posypać cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

24.04.2011 11:07
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat