Przepis i sposób przygotowania na: tarta z pieczonych buraków
• polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem, wymieszać,
• piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni celsjusza piekarniku,
• z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli zagnieść ciasto,
• uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
• wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 min,
• 2 jajka i śmietanę rozkłócić widelcem, dodać połowę pokruszonego sera i pieprz,
• Na tarte wyłożyć buraki, zalać masą jajeczna, posypać resztą sera i orzechami,
• Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez15 minut.