Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Foccacia z oliwkami - pyszne pieczywo, które może być  dodatkiem do dania głównego lub z którego możecie  zrobić kanapki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 gr
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 gr
  • cukier

    1 mała łyż.
  • sól

    szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 duże łyż.
  • oliwki zielone

    garść
  • oliwki czarne

    garść

Do smaku:

  • oregano

  • rozmaryn

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

3 tygodnie temu
Taki chlebek na pewno pysznie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego albo po prostu moczony w oliwie.

Babeczka35

3 tygodnie temu
Uwielbiam taką przekąskę :)

bietka

4 tygodnie temu
Muszę kiedyś taką zrobić : )

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Pierwszy raz słyszę o takim pieczywie, wygląda bardzo apetycznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat