Przepis i sposób przygotowania na: Twarożkowa delicja Di
Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować krem:
Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Przygotowanie całości:
Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem.
Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.