Polędwiczki wieprzowe w boczku gotuje Piotr Ogiński

odc. 1 Najlepsza Kuchnia!

Polędwiczki wieprzowe w boczku gotuje Piotr Ogiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Polędwiczki wieprzowe w boczku smażone z jabłkami, z ziemniaczkami, które ugotował Piotr Ogiński z pomocą Dominiki Skoczylas. Danie doprawił majerankiem,  goździkami i przyprawą do ziemniaków. Smaczna  i prosta propozycja na obiad. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na danie:

  • polędwiczki wieprzowe

    300 gr
  • boczek wędzony

    6-8 plastrów
  • jabłka

    2 szt
  • małe ziemniaki

    500 gr

Przyprawy:

  • rozmaryn suszony

    1 łyżeczka
  • goździki całe

    5 szt
  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.

Na rozgrzanej patelni* układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.

Ziemniaczki gotujemy bez wody**, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń i sposobów.

 

*Patelnia URA z dwoma uchwytami

**W naczyniu do gotowania bez wody Zepter.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.12.2018 22:18
Tak przygotowane polędwiczki na pewno smakują wybornie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat