Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim

Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim to idealne danie na wigilijną kolację lub uroczysty obiad. Kluczem do sukcesu jest żurawina, która nadaje grzybowemu farszowi delikatnie słodkawego smaku.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pieczarki

    300 gram
  • borowiki

    200 gram
  • biała cebula

    2 sztuki
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • suszona żurawina

    3 łyżki
  • koperek

    2 łyżki
  • żółtka

    2
  • papryka słodka mielona

  • natka pietruszki suszona

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra. W głębokim rondelku rozgrzać masło, dodać grzyby i cebulę, przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną. 

Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką. Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.

 

Kucharek radzi:

1. Przed pieczeniem najlepiej aby ciasto było schłodzone.

2. Jeśli nie wykorzystamy całej porcji ciasta francuskiego, można je zwinąć w rulon i schować do lodówki.

3. Jeśli chcemy schować ciasto do lodówki do późniejszego wykorzystania należy pamiętać aby przełożyć je papierem do pieczenia. W przeciwnym razie może się posklejać.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Ciekawe i smakowite paszteciki;)

bietka

2 tygodnie temu
Na pewno bardzo smakowite :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat