Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Paczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim:

  • ser camembert

    2 sztuki
  • żurawina

    200 gramów
  • wino czerwone wytrawne

    0.25 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0.25 szklanki
  • sok pomarańczowy

    0.25 szklanki
  • pierniki

    7 sztuki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie
się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić.

Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte
paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem i piec przez oko 25 min, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

24.11.2018 13:59
To musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat