Przepis i sposób przygotowania na: Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim
Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie
się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte
paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem i piec przez oko 25 min, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło.
Smacznego :)