Amerykańskie pancakesy

Amerykańskie pancakesy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jak zrobić amerykańskie pancakesy?

Amerykańskie naleśniki są pyszne! Uwielbiają je wszyscy: dzieci i dorośli. Można podawać je z syropem klonowym albo rozpuszczonym masłem. Idealnym dodatkiem są owoce – takie jakie lubimy: jeżyny, maliny, truskawki, jagody… oraz szczypta przypraw korzennych, czyli cynamonu i kardamonu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    300 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko

    2 sztuki
  • białko

    1 sztuka
  • masło

    50 gramów
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mleko

    200 mililitrów

Dodatki:

  • masło

    do smażenia
  • syrop klonowy

  • jeżyny

  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na masę, dodaj żółtka, białko, sok z cytryny, masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i smaż pancakesy przez 2 minuty z każdej strony. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi jeżynami oraz cynamonem.

Doradca Smaku
Masło do ciasta należy wcześniej rozpuścić i ostudzić przed dodaniem do pozostałych składników ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.10.2018 11:03
Pyszne i lubiane przez moich domowników;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat