Przepis i sposób przygotowania na: Danie jednogarnkowe po żarsku
Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół.
Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną zieleniną.