Doradca Smaku IX: Sałatka z kaszy pęczak z suchą krakowską, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Sałatka z kaszy pęczak z suchą krakowską, odc. 19

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kasza pęczak kojarzona jest jako dodatek do dań, głównie gulaszy i potraw jednogarnkowych. Tymczasem może być bazą dla sałatki ze świeżych warzyw i kiełbasy krakowskiej. Czy to zestawienie Was zaintrygowało?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowana kasza pęczak

    200 gramów
  • kiełbasa krakowska

    100 gramów
  • pieczeń wieprzowo-drobiowa

    150 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    70 gramów
  • orzeszki ziemne niesolone

    100 gramów
  • miechunka suszona

    100 gramów
  • miód

    50 mililitrów
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska Prymat

    2,5 łyżeczki
  • jajka przepiórcze

    3 sztuki
  • kiełki groszku cukrowego

    15 gramów
  • bułka

    1 sztuka
  • oliwa

    200 mililitrów

Do smaku:

  • papryka słodka mielona

  • kardamon mielony

  • chili z solą morską

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulki dymki kroimy w ćwiartki, a szczypiorek siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę krakowską kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Z pomidora wycinamy środek, a miąższ kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Kroimy na paski pod ukosem. Ogórki konserwowe wraz z chili kroimy na mniejsze kawałki.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy cebulę, suchą krakowską, podsmażamy. Doprawiamy do smaku papryką słodką.

Na osobną patelnię przekładamy orzeszki arachidowe, miechunkę suszoną, miód, doprawiamy do smaku kardamonem. Podsmażamy chwilę, mieszając.

Do miski wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy szczypiorek, kapary, musztardę rosyjską, doprawiamy solą z chili, mieszamy. Jajka przepiórcze gotujemy 3 minuty na półtwardo. Po ostygnięciu obieramy i kroimy na pół.

Do dużej miski wsypujemy kaszę pęczak, dodajemy czerwoną cebulę, ogórek, pomidor, ogóreczki konserwowe z chili, kiełbasę podsmażoną z cebulą dymką, miechunkę z miodem i orzeszkami. Dodajemy sos z musztardą rosyjską. Całość mieszamy.

Pieczeń wieprzowo-drobiową kroimy w plastry. Bułkę kroimy na kromki i podpiekamy. Sałatkę wykładamy na talerz, kładziemy na niej plastry pieczeni wieprzowo-drobiowej i kiełki zielonego groszku. Wokół układamy jajka przepiórcze. Podajemy z kromkami z podpieczonej bułki.

Doradca Smaku
200 g ugotowanej kaszy pęczak to ok. 250 g nieugotowanej kaszy, 50 ml do smażenia 150 ml do sałatki

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.10.2018 00:06
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat