Sok z jeżyn na zime

Sok z jeżyn na zime

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

nie podaje określonych proporcji, bo jeżyny dojrzewają różnie i ja taki jeden sok robie przez kilka dni, a ilosc cukru zależy od ich kwasowoci, ale na 1kg owoców ponad pół kilo cukru. jeżyny wkladamy do dużego słoja i przesypujemy warstwowo cukrem, co kilka dni można dodawac kolejne porcje owoców, po ok 6 dniach odciskamy wytworzony sok (słoj musi stac na słonecznym parapecie) i przelewamy do buteleczek. pasteryzujemy 10-15 minut i sok doskonale sie przetrzymuje nawet kilka sezonów!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

edi

30.01.2012 11:06
fajny:)

pigila

21.11.2011 16:34
super

Dorian

04.10.2011 10:31
na zime cudowny...

Małgorzata106

27.02.2011 21:35
też muszę taki zrobić

monisia1977

03.02.2011 08:45
pycha

plocia

23.11.2010 21:50
W tym roku robiłam pierwszy raz i faktycznie smaczne

Karolcia12

19.10.2010 13:43
uwielbiam takie soki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat