Pieczonki z kociołka

Pieczonki z kociołka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjna potrawa polska - pieczone w kociołku ziemniaki z cebulką, marchewką, boczkiem i kiełbasą. Przed Wami przepis na pieczonki, kociołek czy pieczone - danie, które ma różne nazwy w zależności od regionu, w którym jest przyrządzane.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • marchew

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    6 ząbków
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • kiełbasa biała

    3 sztuki
  • przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżki
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • szynka długodojrzewająca

    1 opakowanie

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo:

  • liście kapusty

  • śmietana 18-procentowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do głębokiej miski włóż ziemniaki pokrojone w talarki, marchewki pokrojone w plasterki, wędzony boczek, czosnek, por, białe cebule pokrojone w piórka, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki.

Całość dopraw: przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, solą morską i czarnym pieprzem.

Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przełóż do żeliwnego kociołka, wcześniej wyłożonego liśćmi kapusty.

Na samej górze ułóż plasterki szynki długodojrzewającej i piecz na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Kiedy pieczonki są gotowe, podawaj je z kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat