Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Łosoś marynowany z sałatką z melona, odc. 3
Sos sojowy, miód, olej sezamowy, sos rybny wlewamy do miski, całość mieszamy, a następnie dodajemy musztardę francuską.
Łososia kroimy wzdłuż, odkrawamy końcówki, ścinamy ciemne elementy z boku. Łososia wkładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy sezam. Z połowy melona wydrążamy pestki, następnie wydrążamy kulki i przekładamy je do miski. Marynowaną paprykę przekrawamy w paski i dodajemy do miski. Kolendrę, imbir, kapary siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy kiełki soi i słonecznika. Ogórek obieramy ze skóry, obieraczką skrobiemy do momentu pojawienia się pestek, wstążki z ogórka wkładamy do miski. Doprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny i pieprz ognisty, mieszamy. Dodajemy oliwę, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy łososia z dwóch stron, łososia glazurujemy marynatą (około 3 łyżkami).
Sałatkę przekładamy do miski, na wierzch układamy kilka kulek melona i ogórek. Łososia wykładamy, kroimy w paski, odcinamy ogon. Trzy kawałki łososia wykładamy na talerz, obok nakładamy sałatkę. Łososia posypujemy prażonym sezamem.