Doradca Smaku IX: Łosoś marynowany z sałatką z melona, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Łosoś marynowany z sałatką z melona, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś marynowany w sosie sojowym i rybnym oraz w miodzie i oleju sezamowym to musi smakować! Poznajcie prosty przepis na orientalną marynatę, który bez problemu można powtórzyć w domu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos rybny

    2-3 łyżki
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • filet z łososia

    400 gramów
  • sezam

    2 łyżki
  • melon

    1/2 sztuka
  • papryka marynowana

    1/4 sztuka
  • natka kolendry

    20 gramów
  • imbir marynowany

    15 gramów
  • kapary

    5 gramów
  • kiełki

    40 gramów
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    kilka szczypt
  • Pieprz ognisty mielony

    kilka szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos sojowy, miód, olej sezamowy, sos rybny wlewamy do miski, całość mieszamy, a następnie dodajemy musztardę francuską.

Łososia kroimy wzdłuż, odkrawamy końcówki, ścinamy ciemne elementy z boku. Łososia wkładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy sezam. Z połowy melona wydrążamy pestki, następnie wydrążamy kulki i przekładamy je do miski. Marynowaną paprykę przekrawamy w paski i dodajemy do miski. Kolendrę, imbir, kapary siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy kiełki soi i słonecznika. Ogórek obieramy ze skóry, obieraczką skrobiemy do momentu pojawienia się pestek, wstążki z ogórka wkładamy do miski. Doprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny i pieprz ognisty, mieszamy. Dodajemy oliwę, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy łososia z dwóch stron, łososia glazurujemy marynatą (około 3 łyżkami).

Sałatkę przekładamy do miski, na wierzch układamy kilka kulek melona i ogórek. Łososia wykładamy, kroimy w paski, odcinamy ogon. Trzy kawałki łososia wykładamy na talerz, obok nakładamy sałatkę. Łososia posypujemy prażonym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.09.2018 08:45
To prawda, na sam widok ślinka cieknie :)

Bożena Matuszczyk

05.09.2018 22:50
Pyszny i kuszący łosoś a na dodatek ślicznie podany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat