Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybka w przygotowaniu orzeźwiająca sałatka. Wielbiciele buraczków będą na TAK.

Składniki:

Składniki:

buraczki 500 gramów
dymki ze szczypiorkiem 4 sztuki
pomarańcze 3 sztuki
sok z cytryny 4 łyżki
olej słonecznikowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C, półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki.
Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki.

Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem.

Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem.

Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak