Ekspresowa drożdżówka z jagodami i czereśniami

Ekspresowa drożdżówka z jagodami i czereśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Łatwa do zrobienia w kilka chwil drożdżówka. Jest puszysta, lekka i wilgotna. W dodatku okraszona pyszną kruszonką! U mnie akurat z owocami, które aktualnie się pojawiły na targu - z jagodami i czereśniami, ale można ją zrobić z każdymi owocami, które są aktualnie w sprzedaży.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    0.6 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • olej

    6 łyżek
  • drożdże

    30 gramów

Na kruszonkę

  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • cukier

    4 łyżki
  • masło 82%

    3 łyżki

Ponad to

  • jagody

    1 szklanka
  • czereśnie

    1 szklanka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami i 1/2 szklanki mąki.

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać drożdże z mąką i mlekiem, olej i resztę mąki. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

W tym czasie owoce umyć, czereśnie wypestkować i podzielić na połówki.

Kruszkonka:

Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę.

Pieczenie:

Ciasto wylać na wysmarowaną masłem blaszkę, wyłożyć równomiernie owoce i pokryć kruszonką.

Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 min.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat